Er is een grote revolutie in het ‘klein’ aan de hand. We transformeren van consument naar producent. Van energievoorziening tot verzekering, alles wordt kleinschalig en lokaal. Het betekent de democratisering en decentralisatie van de gehele economie. Het is een schoolvoorbeeld van hoe er iets groeit van binnen uit een gemeenschap wat waardevol is voor de toekomst, en zelfs levensreddend kan zijn.

Het bewustwordingsproces om overstag te gaan, wordt in deze aflevering van Tegenlicht mooi weergegeven. Een herkenbaar facet in een Groei van binnenuit proces is het ontstaan van creatieve en innovatieve ideeën als een individu of team de werkelijke drijfveren naar boven haalt en dromen laat uitkomen. Deze aflevering laat in het bijzonder zien waar kleine groepen mensen toe in staat zijn: De kracht van het collectief.