Via een maatwerk team ontwikkeltraject op volle en gebundelde kracht vooruit !

Als interim-manager van Ziggo’s contactcenter in Den Haag heeft Andre Vermaat, directeur Multimanagement, de kracht van het ‘groeivanbinnenuit’-concept met zijn managementteams aan den lijve ervaren. Andre Vermaat en Frans Trommelen hebben met vereende krachten een maatwerk team ontwikkeltraject uitgewerkt in combinatie met zeilclinics aan boord van de oogstrelende Lari Permarini in Porte Zelande. Geen kantoor, weg van de alledaagse werksituatie, maar in alle vrijheid op zee werken aan de ontwikkeling van een High Performaning Team & Organisation.

Beleef de Sail Experience!

Werkwijze
Inhoudelijk wordt er herhaaldelijk aandacht besteed aan de interpretatie van het RealDrives teamprofiel en het opstellen van het team ontwikkel plan. Het team maakt zich spelenderwijs de RE-&PRE-viewmethodiek eigen, waarmee ze in de dagelijkse samenwerkingspraktijk de uitvoering van hun teamstatuut en team ontwikkel plan gaan monitoren.

Op het water
De ene groep observeert vanuit een snelle RIB het functioneren van de andere groep op het zeilschip. Zeilen is niet zomaar een teamsport. Teamleden zijn in extreme op elkaar aangewezen. Ze dienen een teamprestatie te leveren in een totaal andere setting dan op de werkvloer. Vanuit het individuele en collectieve RealDrivesprofiel wordt ieder teamlid een rol toebedeeld op het schip. Bij voorkeur op de grens van diens comfort zone, omdat het daar spannend wordt en het (samen) leren kan beginnen. Bij elke zeilactiviteit vindt er een debriefing plaats waarin eerst de betrokkene zelf reflecteert op zijn of haar prestaties en vervolgens de observator zijn waarneming deelt. De zeilprestaties zullen onder de loep worden genomen evenals het succesvol toepassen van de bovenstaande doelstellingen. Dit alles volgens de oude chinese wijsheid:

Ik hoor en ik vergeet.

Ik zie en ik onthoud.

Ik doe en ik begrijp.

Referenties
De Sail Experience kan een onderdeel zijn van het grotere geheel: het Maatwerk Team Ontwikkel Traject. Een maandenlang proces waar intensieve sparsessies nodig zijn om gezamenlijk tot betere resultaten te komen. Een half jaar na de actieve beleving in Port Zelande vroeg Groeivanbinnenuit aan enkele deelnemers naar welke sporen het traject heeft achter gelaten.


Henk Jan van Rosse

Teammanager Facturatie & Incasso Grootverbruik Noord
Enexis

“De eerste sessies van het traject waren het heftigst. Je moet jezelf presenteren en met onderwerpen naar buiten treden die privé al gevoelig kunnen zijn, laat staan in een team. Dat is moeilijk en dapper. Dat heb ik als heel bijzonder ervaren. We hebben kunnen destilleren waar onze individuele drijfveren zitten en aan welke eigenschappen het in ons team aan ontbreekt. Tijdens de Sail Experience werd ons met de neus op de feiten gedrukt dat de resultaten uit de testen klopten. Dat was niet zomaar een bevestiging. Je begrijpt collega’s en gaat ze anders benaderen. Het is een menselijke verrijking. Iedereen is anders gekleurd, er is meer tussen hemel en aarde en daar gaan we nu bewuster me om.”

 

Tjalling Pater

Manager Rapportage, Analyse en Kwaliteit Grootverbruik
Enexis

“Voor mij werden dingen tijdens de Sail Experience op een pijnlijke manier duidelijk. Dat is lastig, maar goed. Het is de spiegel der bewustwording welk effect je gedrag heeft op je omgeving. Nu een klein half jaar later voelen we elkaar beter aan en weten we hoe gebruik kunnen maken van kwaliteiten in onze groep. Er is meer tolerantie en er zijn minder ergernissen. Het is een intensief proces maar je krijgt er ook veel energie voor terug. Ik ben nog niet tevreden op dit moment. Ik besef me maar al te goed dat ik iemand ben die snel resultaat wil zien en dat er tijd nodig is om de doelstellingen te bereiken.”

 

Jur Hofsteenge

Teammanager Accountmanagement Grootverbruik
Enexis

“Het mooie aan dit traject is dat je eigenschappen gaat herkennen. Je hebt beter inzicht in hoe collega’s in een situatie staan en vooral waarom. Daar kun je serieus profijt van hebben. Om dat vast te houden, moet er tijd vrij gemaakt worden in bijvoorbeeld vergaderingen. Dat kan niet altijd en dus is het lastig om de volgende stap te nemen. De grootste winst van dit traject is dat het ons als groep dichter bij elkaar heeft gebracht. Het inlevingsvermogen wordt vergroot en daardoor is de benadering naar elkaar prettiger.”

Geïnteresseerd in de Sail Experience? Neem voor meer informatie contact op met Frans Trommelen.