Wie de afgelopen weken door het centrum van Tilburg heeft gelopen, kan het niet ontgaan zijn: Een grote gekleurde container bij het stadhuis van de textielstad. Wie verder kijkt dan zijn kleurrijke neus lang is, ontdekt dat het niet zomaar gaat om een blok, maar om een bijzonder project.

Into D’mentia brengt compassie tot leven.

‘Het bevorderen van samenwerking en innovatie tussen en binnen organisaties’, dat is het credo van Minase. Één van onze netwerkpartners is Wiebe Cnossen, mede-oprichter van Minase. Hij richt zich vooral entrepreneurschip en organisatieontwikkeling. Met Minase heeft hij niet alleen een prikkelend adviesbureau in de markt gezet, maar ook een inspirerende werkomgeving geboden voor hoogwaardige samenwerking.

Samen met de zorginstelling De Wever uit Tilburg en de Universiteit van Tilburg werd door Minase een Dementie Experience ontwikkeld: ‘Into D’mentia’. Drie jaar ontwikkeling ging er aan vooraf. Vanaf heden staat er voor het stadhuis in Tilburg een dementie simulator die je laat beleven hoe het voelt om dement te zijn. Door deze innovatie worden betrokkenen bij demente mensen in de gelegenheid gesteld om in de huid te kruipen van een demente vrouw.

Vanuit alle hoeken is er grote belangstelling voor het experiment. Zonder het project te kort te doen, is dat ook niet verwonderlijk. Dementie is een groot probleem in de zorg en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. De cijfers liegen er niet om. Er zijn zo’n 230.000 mensen die lijden aan de ziekte en in 2050 is dat aantal verdubbeld. Het experiment moet bijdragen aan een beter begrip en betere zorg. Demente mensen kunnen zo mogelijk langer thuis blijven wonen, wat leidt tot fikse kostenbesparing in de zorg.

 

Artikel Brabants Dagblad van 23 oktober 2012: