Succesvol Coachen van Sir John Whitmore.

Korte uitleg GROW-principe:

De kracht van het GROW model is dat het in een aantal overzichtelijke stappen leidt tot een duidelijk eindresultaat. De gecoachte verheldert actief zijn probleem, bedenkt zelf oplossingen en verandert daardoor met plezier.
Je kunt het model vergelijken met het plannen van een reis. Je begint allereerst met de kaart: waar gaan we naartoe (Goal)? Vervolgens bekijk je de huidige situatie: waar zijn we nu (Reality)? Dan bekijk je de verschillende routes die naar de bestemming leiden (Options). Tenslotte kies je er één uit en zorg je ervoor dat de motivatie (Will) om de reis te ondernemen in orde is en dat je voorbereid bent op alle obstakels die je onderweg kunt tegenkomen.

–      De staat voor Goal of anders gezegd voor het doel wat de cliënt wil bereiken. Doelen die je wilt behalen worden positief neergezet omdat dit de motivatie om het doel te behalen vergroot.

–      De R staat voor Realities of anders gezegd wat is het verhaal/probleem van de cliënt.

–      De staat voor Options of anders gezegd wat zijn de mogelijkheden die je hebt om het probleem te benaderen.

–      De W staat voor Will of anders gezegd het plan van aanpak wat bij jou past om het door jou gestelde doel te behalen.

 

Gepubliceerd met toestemming van Performance Consultants UK.